Tarih: 5-6 Ekim 2019
Saat:
Yer:
Koçlar, mentorlar ve IK profesyonelleri için Soley S. AKTEN ile ICDTA belgeli yeni dönem TA eğitimlerimiz başlıyor!
1. Modül: 5-6 Ekim
2. Modül: 2-3 Kasım
* EMCC Türkiye üyelerine özel indirimli katılım imkanı ile
EMCC Türkiye için
Gelişimsel Transaksiyonel Analiz
“Developmental Transactional Analysis for EMCC Turkey”
Transaksiyonel Analiz (TA) tüm dünyada kabul görmüş bir sosyal psikoloji alanı olup Eğitim-Psikoloji –Organizasyon alanlarında son derece kabul gören ve konu uzmanlarının (eğitmen, danışman, yönetici) ilişki yönetiminde hızlı sonuç aldıkları bir kuramdır. Transaksiyonel Analiz (TA) insanların düşünce, duygu ve davranışları hakkında anlaşılması kolay bir sosyal psikoloji teorisidir. İnsan kişiliğini, ilişkileri ve iletişimi anlamak için kullanışlı bir model olan TA, kişisel ve profesyonel gelişim ve değişim için sistematik bir çerçeve sunar.
Bu analiz metodu sayesinde;
Kendinizin ve çevrenizde etkileşimde bulunduğunuz kişilerin iletişim biçimlerini, çalışma ve yönetim stillerini tanıyabilirsiniz. Transaksiyonel Analiz İK çalışanlarının performanslarını olumsuz etkileyecek davranışları durdurmalarını sağlayacak önemli anahtarlar sunar. Liderlik biçimlerinizi algılamanıza ve kendi stilinizi geliştirmenize yardımcı olur. Gelişimsel Transaksiyonel Analiz metoduyla İK operasyonlarınızda çevrenizle etkileşimleriniz daha etkin verimli hale gelir. Daha huzurlu, sağlıklı bir iletişime dayanan işbirlikleri kurabilirsiniz.
Kendinizin ve çevrenizdeki diğer profesyonellerin motivasyon unsurlarının farkına varır ve iç müşterilerinizin sizden memnuniyetini artırabilirsiniz. Özellikle bu analiz metoduyla neden bazı iş ilişkilerinizde zorlandığınızı kolaylıkla keşfeder ve yaşadığınız olumsuzluklarla daha kolay başa çıkabilirsiniz.
Gelişimsel TA grup çalışmalarına katılacak kişilere aşağıdaki Transaksyonel Analiz kavramları çalışılacaktır. Katılımcılar bu kavramları öğrendiklerinde kendileri ve çevreleriyle ilgili analizler yapmaya kolaylıkla başlayabileceklerdir.
1. TA da Temel Konular, Ego Durumları ve Etkileşimler
TA temel kavramlarına ve onların birbirleri ile bağlantılarına, genel bir bakış sunulur. Bu kısımdaki eğitim katılımcıların TA’nın kendi mesleki bağlamlarına nasıl uygulayacaklarını anlamalarını, faydaları hakkında bilinç oluşturmayı hedefler. Bu bölümde iletişimimizi etkileyen Ego Durumları, çevremizle Etkileşimlerimiz, zor kişilerle nasıl olumlu iletişim kurarız bu dinamikler işlenecektir.
Bu bölüm Bireyin gelişimi çocukların ve yetişkinlerin nasıl geliştikleri ve değiştikleri
ile ilgilidir. Eğitimin bu bölümü ego durumlarının yapısal analizine ve içimizdeki “yok sayma” ve de “otantik olmayan davranış” süreçlerine odaklanır. Bu oturumda katılımcılar kendi bilinçaltı süreçlerini inceleme ve başkalarına da bu konuda yardım edebilme olanağına erişirler.
2.Temas İletileri ve Yaşam Pozisyonları
Bu bölümde hangi açlıklar ve ihtiyaçlarla hareket ettiğimizi ve ne tip temas iletilerinde bulunduğumuzu inceleyeceğiz. Varlığımızın onanma ihtiyacını ne şekilde karşıladığımızı keşfedeceğiz. Transaksiyonel Analizin temel bir varsayımı; “Ben OK’ im-Sen OK’ sin” yaşam pozisyonu şeklinde ifade edilen insanların OK olması durumudur. Bu modülde yaşam pozisyonlarının çeşitlerine ve ilişkilerimizi, etkileşimlerimizi, psikolojimizi ne şekilde etkilediğine bakacağız. Varoluşsal ve fonksiyonel olarak yaşantımıza etkilerini tartışacağız.
3. Anlaşma ve Zamanı Yapılandırma
Bu modül katılımcıların TA yı profesyonel ve etik olarak uygulayabilmelerini sağlamayı hedef alır. Konuşulacak konular “kontrat kavramı”, “çok taraflı anlaşmalar”, “psikolojik mesafeler”, ve “etik ve profesyonel uygulama kurallarından” oluşur. Bu modülde katılımcılar, anlaşma yapmayı, bunun İk süreçlerinde ve örgütsel bağlamlarda nasıl yapıldığını uygulamalı biçimde öğrenecek ve kendi anlaşma süreçlerini TA kullanarak analiz etme yetisini kazanacaklardır. İnsanoğlunun temel ihtiyaçlarından yola çıkarak zamanı nasıl yapılandırdığımızı birlikte keşfedeceğiz
4. İndirgemeler ve Başarı Basamakları
Bu bölümde kişinin problemlere yaklaşımında kendisi ve çevresiyle ilgili farkındalık düzeylerini belirlemede, kişisel gücünü harekete geçirmede engellerini görmesine yardımcı olacak yaptığı indirgemeleri inceleyeceğiz ve problem çözümünde sistemli bir yaklaşım olan Başarı Basamaklarıyla, problemlere çok yönlü bakış açısı kazanarak problem çözme becerilerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.
5. Psikolojik Oyunlar ve Yaşam senaryoları
Bu oturum çocukların ve yetişkinlerin gelişim ve değişimine odaklanmaya devam ederken, buna ek olarak TA teorisinin kendi hayat senaryolarımı nasıl yazdığımız ve bu senaryoyu nasıl bir özerk matrise dönüştürebileceğimiz gibi konuları da içerir. Ayrıca eğitimin içeriği çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinin gelişim süreçlerini ve TA çerçevesini belli başlı bazı gelişimsel ihtiyaçların saptanması ve karşılanmasında nasıl kullanacağımızı kapsar. Kendi yaşam senaryolarımızı keşfetmeye başlayacağız. Ruhsal bir senaryo, kişinin yaşamını nereye doğru yönlendireceğini saptayan bir yaşam öyküsü ile bunu uygulamasını sağlayacak yöntem üzerine hazırlanmış sürekli bir programdır. Bu programı TA ‘nın sistematik yaklaşımıyla çözümleme yöntemlerini inceleyeceğiz.
6. Sürücüler ve Çalışma Stilleri
Bireylerin etkileşimleri ve ilişki kurma biçimlerine genel bir bakış. İçerik Transaksiyonel Analizi (etkileşimi ego durumları bakımından inceleme) içerir ki bu bir model olarak içsel ve davranışsal ego durumlarının gelişimsel uygulamasını, ilişkilerimizi, çalışma biçimlerimizi, motivasyon kaynaklarımızı nasıl etkilediğini irdeleyeceğiz. Farklı çalışma stillerine sahip olanlarla olumlu ilişkiler ve çalışma ortamı yaratabileceğimizi keşfedeceğiz. Katılımcıların öğrendiklerini kendilerine uygulamanın yanı sıra, başkalarına problem çözme, kararlılık, ve ekip çalışması gibi konularda da yardım sağlama imkanları olacaktır.
7. İzinler ve Komutlar
Gelişim sürecinde yaşamımızı zorlaştıran ve farkına varmadan uyguladığımız komutların doğasını anlamaya çalışacağız. Bunların yetişkin hayatına taşındığındaki etkilerini inceleyeceğiz.
8. Grup Süreçleri ve Liderlik
Bu eğitim grupların işleyişini, grup gelişiminin evrelerini ve grup üyelerinin bu evrelerdeki ihtiyaçlarını, grup süreçlerini ve neden bazı grupların diğerlerinden daha iyi işlediğini konu alır. Belli başlı TA kavramları grup imago’ları ve onların “iletiler” ve “zamanı yapılandırma” ile nasıl ilgili olduğu üzerinde durulur. Katılımcılar grup içinde kendilerinin gösterdikleri tepkileri fark etme ve belli kavramları profesyonel ekip kurma çalışmalarında nasıl uygulayabileceklerini anlama şansı yakalarlar. Berne’in grup diagramı, liderler ve takipçileri arasındaki sınırlar; demokratik ve otokratik sistemler, liderlik çeşitleri işlenecektir.
9. Güç Oyunları
Bu bölümde iş ortamındaki grup dinamikleri, gücün kullanımı ve çeşitli güç oyunları irdelenecektir. Katılımcılara güç oyunlarına veya psikolojik oyunlara girmeden nasıl samimi, olumlu ve işbirliğine dayalı ilişkiler kurabilirler bunların yöntemleri aktarılacaktır.
10. Evrensellik ve Partikülarizm
Bu bölümde karar vermede etkili olan Evrensellik ve Partikülarizm kavramları incelenecektir. Kişiler neden farklı karar verirler, evrensel değerlerle ne zaman ve hangi durumlarda karar verirler, veya duruma göre karar vermenin altında yatan nedenler irdelenecektir.
11. Örgüt Kültürüyle Çalışmak
Bu modülde örgütsel transaksiyonel analizin ve sistemik yaklaşımın kurum kültürüne yaklaşımı irdelenecektir. Transaksiyonel Analizin senaryo kavramının örgütlerdeki versiyonları ve örgüt senaryoları çalışılacaktır.
12. Değişimle Çalışmak
Bu modülde Değişim psikolojisi, değişimin evreleri ve her evrede bireyin ve grupların ihtiyaçları Transaksiyonel analiz kuramından faydalanarak irdelenecektir. Örgütlerin değişim süreçlerine ve durum analizlerinde ardımcı olacak modeller çalışılacaktır.
Sertifikasyon: TA Kişisel /Profesyonel Gelişim Belgesi
Bu kavramları kullanarak yapacakları analizleri ve eğitimcinin vereceği soru yönergelerinin yardımıyla Kendi TA dosyalarını/ portföylerini hazırlamaları istenmektedir. İngiltere’de bulunan International Centre for Developmental Transactional Analysis tarafından atanan konu uzmanı tarafından incelenip değerlendirilecek ve eğitimlerin sonunda portföylerini /dosyalarını tamamlayan başarılı katılımcılara TA Kişisel Gelişim Ödülü ( Transactional Analysis Personal /Professional Development Award) sertifikası verilecektir.
Bu çalışma eğitim sonrasında katılımcıların kendi istek ve rızalarıyla tamamlayacakları bir çalışmadır. Eğitim bedeline ek olarak 50 GBP karşılığı TL, TAPDA portföylerinin değerlendirilme süreci için katılımcılardan alınarak ICDTA’ya gönderilecektir.
Yöntem ve Uygulama:
TA eğitim çalışmalarında, klasik ve bildik eğitim anlayışının dışına çıkarak, farklı bir grup dinamiği yaratılır. Alışılagelmiş eğitim senaryolarının tam tersine, TA çalışmalarında, eğitimcinin getirdiği vakalarla birlikte, katılımcıların deneyim ve gözlemlerinin de tartışıldığı ve analiz edildiği bölümlerde öğrenmenin pekişmesi hedeflenir.
Süre: Çalışma 2+2 gün 24 saatlik bir çalışma olarak iki modülden oluşmaktadır. Portfolyo çalışması için grubun talebine göre ekstra 1 gün ilave edilebilir. Eğitim tarihleri
1. Modül: 5-6 Ekim
2. Modül: 2-3 Kasım
2. modüle katılmak için 1. modüle katılım tavsiye edilir. Ancak ön-koşul değildir. Modüllere bağımsız katılım olabilir.
Soley Sezgin Akten Saint Benoit Fransız Lisesini bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden 1994 yılında mezun oldu. Physis Eğitim ve Danışmanlığın kurucusu olan Soley, Gelişimsel Transaksiyonel Analizin Türkiye’deki ilk uygulayıcılarındandır. Kişisel gelişimin sonsuz olduğuna olan inancı, mesleğinde daha da uzmanlaşmasını sağlamıştır. 2009 yılından itibaren Gelişimsel Transaksiyonel Analiz uygulayıcısı olarak çalışmalar yapan Soley Sezgin Akten, EATA (European Association for Transactional Analysis), Avrasya Transaksiyonel Analiz Derneği ve IIPA ‘ya (International Integrative Psychotherapy Association) üyedir. 2011 yılından bugüne Transaksiyonel Analiz çalışmalarını İngiltere’deki International Developmental Transactional Analysis Insitute’da Julie Hay’in süpervizörlüğünde, 2013’den bugüne İntegratif İlişkisel Psikoterapi çalışmalarını Richard Erskine ve onun Avrupa’daki takipçileriyle sürdürmektedir. (CIIP)İntegratif Psikoterapist ve Psikolojik danışmanlık dışında halen Bahçeşehir Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesinde, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerinde dersler vermektedir. Soley, Süleyman Akten’le evli ve Ali ile Alp’in annesidir.